Verblijd u ten allen tijde!
Door Piet Guijt
Inhoudsopgave
1. Inleiding
2. Ook christenen
3. Oorzaak van de problemen
4. Gods bedoeling
5. Belang van vreugde
6. Gods oproep
7. God verblijdt Zich in ons
8. Praktische punten
9. Lofprijs en aanbidding
10. Zicht op de eeuwige heerlijkheid
11. Tot slot
Literatuur
1. Inleiding
Mensen zoeken naar geluk en blijdschap. Maar wat is blijdschap? Er zijn verschillende soorten blijdschap te onderscheiden, bijvoorbeeld oppervlakkige luidruchtige lol, het ervaren van een veelal kortstondige kick, uitbundige vreugde bij een doelpunt tijdens een sportwedstrijd, het horen van een mooi bericht (geboorte, behalen van een examen, etc.) of een diepe stille vreugde (en vrede). Ook kunnen we denken aan blijdschap door het horen van het evangelie, blijdschap bij de doop en blijdschap bij de doop in/vervulling met de Heilige Geest.
Onze huidige westerse maatschappij is veelal gericht op ongebreideld genotsgeluk via vooral materiële zaken. Als de omstandigheden goed zijn is men blij, maar dan is men wel afhankelijk van die omstandigheden, dus van de externe situatie, en die heeft men niet altijd zelf in de hand. Immers elk mens wordt vroeger of later geconfronteerd met allerlei vormen van narigheid, ellende en verdriet. Niet alleen veraf als je de beelden van het NOS-journaal ziet met situaties van oorlog, rellen, rampen, etc., maar ook in eigen land en zelfs in eigen directe omgeving. Te denken is aan criminaliteit, werkloosheid, ziekte, ruzies, depressiviteit, (zelf)moord, en ook aan persoonlijke probleemsituaties i.v.m. bijvoorbeeld afwijzing, teleurstellingen (ook in jezelf), tegenslagen, etc. Vele mensen gaan eronder gebukt en de wachtkamers van hulpverleners zoals bijvoorbeeld psychiaters zitten vol mensen die dringend geestelijke hulp nodig hebben. En er zijn wachtlijsten van mensen die tijdelijk moeten worden opgenomen in een instelling om tot rust en tot zichzelf te komen teneinde het leven weer aan te kunnen. Eigenlijk is het wel vreemd als we zeggen dat het kennelijk een opgave of een kunst is het leven ‘aan te kunnen’. Want als we kijken naar Gods bedoeling met ons leven, dan zou het één groot feest mogen en kunnen zijn.
2. Ook christenen
Ook al is het een groot voorrecht om christen te zijn, toch kunnen ook christenen in het leven moeite ervaren. Ook zij kunnen gebukt gaan onder zorgen en problemen, en kennen soms perioden van droefheid, bedruktheid, neerslachtigheid en zelfs depressiviteit. Denk ook aan de kerkelijke verdeeldheid en verschillen van inzicht over diverse onderwerpen. Ook kunnen door ondervonden onrecht bitterheid en haat op de loer liggen. Daarbij kan soms nog de aanvechting van het geloof komen, zeker in deze tijd waarin het christelijk geloof soms belachelijk wordt gemaakt. En als we kijken naar landen waar het evangelie niet verkondigd mag worden, zien we dat er zelfs sprake is van vervolging. De vraag is dan voor ons als christenen wat wij doen met diverse Bijbelteksten die ons oproepen ons te verblijden. Denk aan bijvoorbeeld “De vreugde van de Heer is uw kracht” (Neh. 8: 10b) en “Verblijdt u in de Heer te allen tijde” (Fil. 4: 4), dus kennelijk altijd. Het is goed om te beseffen dat op het moment dat Paulus deze woorden schreef, hij in de gevangenis zat. De apostel gaf dus zelf het consequente voorbeeld (Fil. 2: 17; 4: 1 en 10). Maar het is toch wel denkbaar of te begrijpen dat iemand zegt: “Ja, dat klinkt mooi, maar zo voel ik het echt niet en ik kan er niks mee”. Zo’n tekst zal niet altijd in dank worden aanvaard of zelfs iemand boos maken als je zo’n tekst noemt.
Uiteraard moeten we eerlijk zijn en erkennen dat wanneer je het moeilijk hebt, het niet zo eenvoudig is om deze teksten ‘zomaar’ toe te passen. Het is soms een geestelijke strijd. Maar dan mogen we bedenken dat het de duivel is die vreugde haat en het niet kan verdragen, en dat hij het is die ons wil doen verzetten tegen het ons vastklampen aan, dus toepassen, van die tekst. Overigens moet erop gewezen worden dat de blijdschap in de Heer niet is bedoeld om ons aan onze verantwoordelijkheden in deze wereld te onttrekken.
3. Oorzaak van de problemen
Wij mensen hebben te maken met de gebrokenheid van de schepping als gevolg van de zondeval, die in het Bijbelboek Genesis beschreven is. God had alles zeer goed en de mens naar Zijn beeld en gelijkenis geschapen (Gen. 1: 27). Adam en Eva waren echter ongehoorzaam aan het gebod van God om niet van de boom van kennis van goed en kwaad te eten (Gen. 2: 17), omdat ze - geïnspireerd door de verleidelijke leugen van satan - meenden verstandig te worden (Gen. 3:6) en als God te kunnen zijn (Gen. 3: 5) en onafhankelijk van God te kunnen leven.
Tim Keller (5) noemt als kern van de zonde de weigering je diepste identiteit te vinden in de relatie met God en de dienst aan God, m.a.w.: proberen je identiteit te verkrijgen los van God. Een identiteit die niet geworteld is in God, veroorzaakt onvermijdelijk diverse vormen van verslaving, want een leven dat niet God als middelpunt heeft, veroorzaakt leegte, en dan gaan we wanhopig op zoek naar een andere invulling of vervulling, en denken we daarin geluk en blijdschap te vinden. Zolang we onze hartverlangens (stoutste dromen) niet bereikt hebben, ervaren we frustratie. Maar ook als we ze wél bereikt hebben, blijkt het nog steeds een leegte te geven, en blijkt het ware geluk en de ware blijdschap daarin niet te vinden te zijn. Datgene waarvan wij dachten dat het ons gelukkig zou maken en blijdschap zou geven, blijkt zelfs een desillusie! En dan gaan we op zoek naar weer een andere kick (surrogaatgeluk), totdat onze ziel rust vindt in God en Hem alleen. Augustinus zei: “Onrustig is het hart totdat het rust vindt in U”. En ook blijdschap, want juist het leven in afhankelijk van en in relatie met God geeft vreugde. Dat zullen we hieronder verder toelichten.
4. Gods bedoeling
Omdat God ons voor het beleven van vreugde geschapen heeft, is ons mens-zijn onlosmakelijk verbonden met een verlangen naar vreugde. Vreugde is het kenmerk van waarachtige leven, ook van het eeuwige leven. Het begint met het grote voorrecht om God te mogen leren kennen. Het grote en eerste gebod luidt: “Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw kracht en met heel uw verstand” (Luk. 10: 27). We zijn geschapen om Hem te kennen en Hem lief te hebben en aan Hem onze vreugde en aanbidding te schenken in geest en in waarheid. Hij moet onze grootst mogelijke vreugde zijn.
Tim Keller (5) brengt het heel mooi onder woorden: “God heeft ons niet geschapen om de kosmische eindeloze vreugde van wederzijdse liefde en verheerlijking te ontvangen, maar om die te delen. De diepste werkelijkheid is een gemeenschap van personen die elkaar kennen en elkaar van harte liefhebben". God heeft ons geschapen om in toenemende mate te delen in de blijdschap en vreugde die Hij in Zichzelf heeft.
Ware blijdschap ontstaat dus niet als wij onszelf in het centrum plaatsten en wij alles om onze verlangens en behoeften heen laten draaien. Zelfgerichtheid maakt ons uiteindelijk alleen maar ellendig. We zijn geschapen voor wederzijdse zelfovergave, liefde die op de ander gericht is. Als we God in het centrum van ons leven plaatsen (net zoals Hij ons in het centrum van Zijn leven plaatst) en als we Hem dienen - niet uit eigen belang maar alleen maar om Wie Hij is, om Zijn grootheid, schoonheid en glorie - delen we in de vreugde en liefde waarin Hij Zelf leeft. Deze vreugde zal eeuwig doorgaan en in onvoorstelbare heerlijkheid (1 Kor. 2: 7-10).
Vreugde heeft niet alleen te maken met onze relatie met God en Jezus, maar ook met onze medemens(en). James Wilder wijst daar steeds op in zijn boeken. We mogen, net als alle mensen, genieten van het samenzijn met anderen. En dat wordt versterkt als je ziet en ervaart dat de ander het ook fijn vindt. Als vrienden elkaar ontmoeten, zien we het gezicht van de ander oplichten. Het ultieme geluk is te genieten van de ander en de ander te zien genieten en gelukkig te zien (8). Door relaties zijn we niet alleen. Gedeelde smart is halve smart, maar gedeelde vreugde is dubbele vreugde! Heel mooi is het als je in een gesprek elkaar ten diepste begrijpt en door de Heilige Geest een soort ‘klik’, herkenning en eenwording ervaart.
5. Belang van vreugde
God heeft ons voor vreugde geschapen omdat Hij het belang van vreugde kent. Dat blijkt al als we kijken naar de gevolgen van het ontbreken van vreugde. Gebrek aan vreugde en vreugdevolle relaties kunnen leiden tot negatieve effecten zoals passiviteit, eenzaamheid, depressie, narcisme, verslaving, conflicten, agressie, misdaad, etc.
Vreugde is dus heel essentieel voor ons leven. Vreugde is zo belangrijk omdat vreugde ook de bron is van geestelijke kracht! Vreugde beschermt ons in tijden van tegenslag, ziekte, lijden, verlies en teleurstellingen. Het is een buffer tegen depressie, trauma’s en een gevoel van hopeloosheid, en helpt bij herstel. Immers een vrolijk, blijmoedig hart (geest) bevordert de genezing (Spr. 17: 22a). Lachen is gezond. “Een lachend gezicht verblijdt het hart” (Spr. 15: 30). James Wilder schrijft: “Vreugde leidt tot veiligheid, vriendschappen, duurzaamheid, en creativiteit die ons in staat stellen op een efficiëntere manier mogelijk te maken wat belangrijk is, en het is goed voor onze geestelijke ontwikkeling” (8, 9).
Daarom zag Jezus vreugde als een belangrijk onderdeel van Zijn onderwijs en een centraal kenmerk van gebed. “Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat Mijn blijdschap in u zal blijven en uw blijdschap volkomen zal worden” (Joh. 15: 11) en “Nu kom Ik naar u toe, en Ik zeg dit terwijl Ik nog in de wereld ben, opdat zij vervuld worden van Mijn vreugde” (Joh. 17: 13 - NBV) (9).
6. Gods oproep
Omdat God het zo belangrijk vindt dat wij genieten (ook van Zijn prachtige schepping) en blij zijn, geeft de Bijbel aan dat het mogelijk is om ook in moeilijke omstandigheden blij en dankbaar te zijn. Het gaat dan niet altijd om een uitbundige blijdschap als gevolg van externe omstandigheden, maar om een stille, diepe blijdschap en vrede door de Heilige Geest, dus van binnenuit. En ook is het mogelijk, en zelfs Gods bedoeling, dat we in de geest een onuitsprekelijke blijdschap kunnen ervaren, die een voorproefje is van de hemelse eeuwige heerlijkheid waarover Petrus spreekt in 1 Petr. 1: 8 “Hem hebt u lief, zonder Hem gezien te hebben; in Hem gelooft u, zonder Hem thans te zien, en u verheugt u met een onuitsprekelijke en verheerlijkte vreugde”.
De Bijbel bevat vele teksten over blijdschap en vreugde (zie kader). We noemen hier enkele voorbeelden van een oproep tot vreugde:
· Ps. 40: 16 - Laten in U jubelen en zich verheugen allen die U zoeken; laten wie Uw heil liefhebben, steeds weer zeggen: De HERE is groot!
· Ps. 97: 12 - U rechtvaardigen, verheugt u in de HERE en looft Zijn heilige naam.
· Ps. 100: 2 - Dient de HERE met vreugde, komt voor Zijn aangezicht met gejubel.
· Luc. 6: 23a - Verblijdt u te dien dage en springt op van vreugde, want, zie, uw loon is groot in de hemel.
· Fil. 4: 4 - Verblijdt u in de Here te allen tijde! Nogmaals zal ik zeggen: Verblijdt u!
· 1 Petr. 4: 13 - Integendeel, verblijdt u naarmate u deelhebt aan het lijden van Christus, opdat ook u zich met vreugde zult mogen verblijden bij de openbaring van Zijn heerlijkheid.
Er zijn ook vele teksten met beloften over blijdschap. Een paar voorbeelden:
· Ps. 5: 11 - Maar verheugen zullen zich allen die bij U schuilen, altijd zullen zij jubelen, omdat U hen beschermt, en in U zullen juichen wie Uw naam liefhebben.
· Jes. 35: 10 - de vrijgekochten des HEREN zullen wederkeren en met gejubel in Sion komen; eeuwige vreugde zal op hun hoofd zijn, blijdschap en vreugde zullen zij verkrijgen.
· Joh. 15: 11 - Deze dingen (blijven in de liefde van Jezus door Hem te gehoorzamen) heb Ik tot u gesproken, opdat Mijn blijdschap in u zal blijven en uw blijdschap volkomen zal worden.
- Joh. 16: 24b - Bidt in Mijn naam en u zult ontvangen, dan zal uw vreugde volmaakt zijn.
Het gaat er om deze teksten niet alleen te lezen, maar ze te ‘eten’, ze tot ons te nemen en ons ermee één te maken. En juist door die vreugd ervaren we kracht om te doen wat we behoren te doen.
7. God verblijdt Zich in ons
Niet alleen mogen wij ons in de Heer verblijden, de Heer verblijdt Zich ook in ons. Twee teksten over Gods vreugde: “De HERE, uw God, is in uw midden, een held, die verlost. Hij zal Zich over u met vreugde verblijden; Hij zal zwijgen in Zijn liefde; Hij zal over u juichen met gejubel” (Zef. 3: 17) en “Groter blijdschap ken Ik niet, dan dat Ik hoor, dat Mijn kinderen in de waarheid wandelen” (3 Joh. 1: 4).
In het lied ‘I delight in you’ zingt de Engelse gospelzanger John Nuttall profetisch over hoe God tegen Zijn kinderen zegt: “My love for you will flow eternally, I love you as a father loves a son. Receive it like a child. And do not forsake My love”, etc. God is allereerst zo blij dat wij het door Hem gegeven offer van Zijn Zoon in geloof hebben aanvaard, Zijn Zoon Jezus waarvan Hij zei: “Deze is Mijn Zoon, de geliefde, in Wie Ik Mijn welbehagen heb” (Matt. 3: 17 en Mark. 1: 11). Dat is het begin van waaruit wij mogen gaan leven! En ook wij mogen weten dat als we naar Gods wil leven, Hij ook in ons welbehagen heeft. En ook dát geeft blijdschap en kracht om ons naar vreugde uit te strekken als we ons in moeilijke situaties of stemmingen bevinden.
God is liefde en de bron van volmaakte vreugde. Hij is het meest vreugdevolle wezen Die bestaat. Zijn blijdschap is overvloedig en Hij wil die delen met de mens. En Gods vreugde is de bron van onze (eeuwige) vreugde. Verblijd je in Hem! Als we de blijdschap van God leren kennen en gaan ervaren, zijn we echt gelukkig en worden we er betere mensen van, die tot zegen van anderen zullen zijn. We kunnen dan werkelijk het beeld van de Vader en van Jezus zijn (6). Als we bedenken dat God wil dat wij blij zijn, want dat gunt Hij ons, dan geeft dat dankbaarheid en blijdschap. We mogen onze hemelse Vader danken dat Hij ons, als wij erom bidden, wil vervullen en overspoelen met de blijdschap van Zijn Heilige Geest zodat ons leven een getuigenis kan zijn naar anderen.
8. Praktische punten
Als we ons in een moeilijke situatie bevinden of als we ons beroerd voelen, moeten we niet klagen en de vraag stellen “Waarom moet mij dit nu overkomen”, want daardoor zullen we niet op de oplossing gericht zijn. Beter is te bedenken, ook al is dat een oefening, wat je in die vervelende situatie kan leren. Dus waartoe kan God het gebruiken? Voor mijzelf is het een zware opgave als ik ergens (te) lang moet wachten. Dan moet ik leren denken aan bijv. Rom. 8: 28 - “Wij weten nu, dat God alle dingen doet medewerken ten goede voor hen, die God liefhebben” en “Mijn tijden zijn in Gods hand” (Ps. 31: 15a).
De vraag is ook waarop je je richt. Het gaat om een keuze. Richt je je op de situatie en het gevoel, die uiteraard reëel zijn en niet ontkend moeten worden, óf op de bron van vreugde, namelijk de Heer Zelf? Bedenk de dingen die boven zijn, waar Christus is (Kol. 3: 1 en 2). Het gaat erom steeds gericht te zijn op God en Jezus, en ons te verblijden, ook in moeilijke omstandigheden. Als we bedenken dat God voor onze redding Zijn Zoon gezonden heeft, mogen we dankbaar zijn en dat kan ons al vervullen met vreugde. Het Griekse woord ‘charis’ betekent: gunst, genade die vreugde en dankbaarheid teweegbrengt.
Anders gezegd, we moeten focussen op wat echt telt, namelijk wat eeuwigheidswaarde heeft. Kijk naar de eeuwige werkelijkheid. “Want de lichte last der verdrukking van een ogenblik bewerkt voor ons een alles verre te boven gaand eeuwig gewicht van heerlijkheid, daar wij niet zien op het zichtbare, maar op het onzichtbare; want het zichtbare is tijdelijk, maar het onzichtbare is eeuwig” (2 Kor. 4: 17 en 18).
Het is dus van belang om vanuit situaties van angst, boosheid, schaamte en wanhoop terug te keren naar vreugde door je te richten op de waarheid van het Woord van God en het in geloof toe te passen. Dat is geestelijke volwassenheid. Dus niet in paniek raken of je totaal verworpen voelen. Belangrijk is het om te kunnen relativeren, aldus James Wilder (8). Naarmate die weg meer wordt gelopen, meer geoefend is, wordt hij meer en gemakkelijker begaanbaar.
Veel gelovigen denken dat het onverantwoord of huichelachtig is om God te prijzen als ze problemen hebben. Maar het is nu juist de geestelijke strijd dat we ons door geloof verbinden aan Gods Woord, en niet leven uit gevoel. Uiteraard mogen en moeten we nadenken over en bidden voor een mogelijke oplossing van een probleemsituatie. Maar het gaat om de vraag of we de situatie centraal stellen of God. En God kan de oplossing geven.
Vreugde kan je niet zelf ‘maken’ door jezelf op te fokken, maar door sterk te worden in Hem. Dat kan door Jezus te volgen, Zijn woorden te bewaren, dus toe te passen onder leiding van de Heilige Geest, en zo een heilig en rein leven te leiden (Rom. 12: 1; 1 Petr. 1: 16) dat vrucht draagt, namelijk blijdschap, een vrucht van de Heilige Geest (Gal. 5: 22). Innerlijke blijdschap is dus niet een toevalstreffer of een mazzel, maar het gevolg van de keuze om een relatie met de Heer te ontwikkelen waardoor het geloof groeit en de gelovige een meer volwassen christen wordt. Door meer ruimte voor de Heilige Geest komt er meer blijdschap in de Heer waardoor er meer bescherming is tegen probleemsituaties en gedeprimeerdheid. Als we in de Heer geworteld zijn, zijn we beter bestand tegen tegenslagen en moeilijke omstandigheden. Denk aan een boom die ondanks hitte en droogte niet bezwijkt omdat hij geworteld is in het grondwater (Ps. 1: 1-3).
Tot slot mogen we bedenken dat God blij is met ons, zeker als we naar Hem toe komen. “Laat het licht van Uw gelaat over ons schijnen, in U vindt mijn hart meer vreugde’ (Ps. 4: 7-8). "U maakt mij het pad des levens bekend; overvloed van vreugde is bij Uw aangezicht, liefelijkheid is in Uw rechterhand, voor eeuwig" (Ps. 16: 11). Deze tekstgedeelten spreken van de enorme levensvreugde die het brengt als we ons leren verheugen in Gods aanwezigheid. Het geeft ons energie (2).
9. Lofprijs en aanbidding
Een belangrijk wapen - zo niet het wapen - tegen moeilijke omstandigheden en depressie is ‘lofprijs en aanbidding’ omdat we ons dan niet richten op onze omstandigheden en eigen onvolkomenheid maar op God Zelf, op de grootheid en liefde van de volmaakte Heer. Hij is het ware voorwerp van aanbidding. Het gaat erom ervoor te kiezen jouw denken te veranderen en in overeenstemming te brengen met de heerlijke en bevrijdende waarheid van God. Het met het lichaam uitdrukking geven aan de lofprijs (bijvoorbeeld door dans) of van de aanbidding (bijvoorbeeld door knielen) kan leiden tot versterking van de lofprijs en de aanbidding en soms ook tot een bepaalde geestelijke doorbraak.
Als wij Hem prijzen en ons in Hem verheugen, dan mogen wij weten dat ook Hij Zich in ons verheugt. Zijn gebod om ons altijd in Hem te verheugen, is een uiting van Zijn verlangen dat wij altijd blij zijn (ook ondanks soms moeilijke omstandigheden). Denk aan Habakuk 3: 17 en 18 – “Al zou de vijgenboom niet bloeien, en er geen opbrengst aan de wijnstokken zijn, de vrucht van de olijfboom teleurstellen; al zouden de akkers geen spijs opleveren, de schapen uit de kooi verdreven zijn en er geen runderen in de stallingen zijn, nochtans zal ik juichen in de HERE, jubelen in de God van mijn heil”.
God prijzen en je in Hem verheugen horen bij elkaar. Zie bijv. Ps. 9: 2 en 3: “In U wil ik mij verheugen en juichen, Uw naam psalmzingen, o Allerhoogste". “Wie lof offert, eert Mij, en baant de weg, dat Ik hem Gods heil doe zien” (Ps. 50: 23). Het vraagt wel geloof, vooral als de omstandigheden moeilijk zijn. Lofprijzen is een bewuste keuze, soms tegen je gevoel en beroerde omstandigheden in. Het gaat erom dat we willen bedenken dat Gods goedheid, trouw en liefde toch een grotere realiteit zijn dan de omstandigheden of problemen waarmee we te maken hebben. Juist onze keuze om in te stemmen met Gods visie op onze problemen en situatie is het lofoffer (het kost je wat!) dat God behaagt en de kracht geeft om je houding en/of de situatie te veranderen. Het is overigens wel van belang om erop te letten dat ons motief om God te prijzen niet is om iets van Hem te ontvangen, maar om Hem te eren om Wie Hij is, en dan pas ontvang je. En dat is de heerlijke aanwezigheid van God Zelf door de Heilige Geest! En dát geeft ware blijdschap. De psalmist zegt uitbundig: “De HEER wil ik prijzen, elk uur van de dag, mijn mond is altijd vol van Zijn lof. Laat mijn leven een loflied zijn voor de HEER, de nederigen zullen het met vreugde horen” (Ps. 34: 1, 2 - NBV).
10. Zicht op de eeuwige heerlijkheid
“Laat ons oog daarbij alleen gericht zijn op Jezus, de leidsman en voleinder van het geloof, die, om de vreugde, welke voor Hem lag, het kruis op Zich genomen heeft, de schande niet achtende, en gezeten is aan de rechterzijde van de troon van God” (Hebr. 12: 2). Jezus zag op de heerlijke toekomst en putte er kracht uit tijdens Zijn lijdensweg naar en op Golgotha. Ook wij mogen het vooruitzicht van de eeuwige vreugde die alle verstand te boven gaat (Fil. 4: 7) in geloof naar ons toe halen. Niet met het idee van ‘het zal misschien wel zo zijn’, maar van absolute zekerheid waarin je wordt geleid door de Heilige Geest als we ons leven aan Jezus hebben toegewijd en Hem volgen.
Wij groeien dan a.h.w. de eeuwige gelukzaligheid binnen. En dan beseffen we des te meer wat een buitengewoon voorrecht het is om christen (een kind van God) te zijn en Jezus Christus als je Verlosser te kennen en te weten waarvoor je leeft. Dan ga je ook meer beseffen hoe rampzalig het is als mensen die rijkdom nog niet kennen en ga je ernaar verlangen het evangelie van Jezus aan anderen te vertellen. Dus laten we bedenken dat we niet alleen maar gericht zijn op ons behoud in eeuwigheid, maar dat het ook gaat om een manier van leven hier op aarde dat doorloopttot in de eeuwigheid. Immers er is hier op deze in nood verkerende aarde genoeg werk te verrichten. Maar uiteindelijk zijn wij geschapen voor de hoogste bestemming: een eeuwig leven in tegenwoordigheid van God, en Hem te aanbidden. Dat geeft de grootse vreugde.
11. Tot slot
We hebben in dit artikel over gesproken blijdschap in de Heer. God roept ons op om ons in Hem te verblijden. Die blijdschap is echter niet bedoeld om je aan problemen te onttrekken of die te ontkennen, maar om ons te helpen bestand te zijn tegen bijv. depressie en moedeloosheid en niet onder die problemen te bezwijken. Juist vanuit die vreugde kunnen we kracht putten om de problemen aan te kunnen en zelfs op te lossen, dus aan te pakken en niet bij de pakken neer te zitten. Een misverstand is dat blijdschap de enige legitieme emotie voor christenen zou mogen zijn. Immers we mogen in tijden van verlies van een dierbare de tijd nemen voor een proces van rouwverwerking. En er is wel degelijk ook plaats voor bijvoorbeeld verbolgenheid over het kwaad. Immers Gods hart huilt om de nood in deze wereld en Hij verlangt er intens naar dat wij als Zijn kinderen meewerken aan de komst van Zijn Koninkrijk waar vrede, gerechtigheid en blijdschap zullen zijn.
Het fundament van onze blijdschap is dat God van ons houdt en voor onze redding Zijn Zoon Jezus Christus heeft gegeven. Door persoonlijk geloof in het offer van Jezus Christus zijn wij verlost van zondeschuld en door God rechtvaardig verklaard. We mogen de Heilige Geest ontvangen die ons leidt op de weg naar geestelijke volwassenheid. Door rein en heilig te leven, worden we genezen van de verwondingen door de zonde en hersteld in onze identiteit die door de zonde was beschadigd. Onze ware identiteit vinden we in onze relatie met Jezus Christus door de Heilige Geest. In die identiteit vinden we het doel van ons leven, zoals God het van oorsprong bedoeld heeft. Dan komen we tot onze (eeuwige) bestemming waarin volmaakte blijdschap zal worden beleefd. Woorden schieten tekort om de heerlijkheid en onovertroffenheid daarvan te beschrijven. Dat eeuwige leven vol van verrukkelijke en verheerlijkte vreugde is zo groots en waardevol dat we er alles voor over zouden moeten hebben om dat in ontspannen vertrouwen op God na te jagen. En het zal ons met meer passie ertoe aanzetten om van die heerlijke toekomst te vertellen aan hen die Jezus nog niet kennen. Dan zal er in de hemel vreugde zijn over elk mens die zich bekeert (Luc. 15: 7).
Literatuur
- Magdalena, Met vreugde vrouw zijn. Bron: https://lerenvanjezus.blogspot.com/2013/06/met-vreugde-vrouw-zijn.html
- Gerard Feller, Vreugdevolle identiteit in het aangezicht van God. Bron: https://stichting-promise.nl/pastorale-onderwerpen/vreugdevolle-identiteit-in-het-aangezicht-van-god.htm
- Bill Johnson, Sterk jezelf in de Heer. In: Mattheus van der Steen, Geef nooit maar dan ook nooit op (hfdst. 4). Uitgeverij Dunamis
- Tim Keller, Bevrijd van jezelf. De weg naar echte (christelijke) blijdschap. Uitgeverij van Wijnen, Franeker, 2018 (vijfde druk)
- Tim Keller, In alle redelijkheid. Christelijk geloof voor welwillende sceptici, Uitgeverij van Wijnen, Franeker, 2017 (dertiende druk)
- Martin Penning, Gods vreugde is onze bron van vreugde. Bron: Zoeklicht 95, nr. 1.
- Bijzondere blijdschap. Alive Kerk, 10 juli 2019. Bron: https://www.youtube.com/watch?v=FnetHH0GPLc
- E. James Wilder, Met vreugde man zijn. Groeien naar volwassenheid. Archippus Boeken, Enschede, 2007. Zie ook Emotionele synchronisatie. Hoe kun je onder alle omstandigheden jezelf zijn? In: Promise Magazine, juli 2007
- E. James Wilder, Vreugde verandert alles. In Promise Magazine, juli 2014. Bron: https://stichting-promise.nl/jim-wilder/vreugde-verandert-alles.htm
- E. James Wilder, Onze vreugdevolle dromen. In Promise Magazine, jan. 2015. Bron: https://stichting-promise.nl/jim-wilder/onze-vreugdevolle-dromen.htm
- 47 Bijbelteksten over vreugde. Bron: https://dailyverses.net/nl/vreugde
Niets uit dit artikel mag worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de stichting en de auteur/vertaler worden overgenomen, gekopieerd of gebruikt worden. Uiteraard mag volgens de gangbare regels van bronvermelding er wel naar verwezen worden in andere publicaties. Neem bij twijfel eerst contact met ons op via het contactformulier.