Overzicht artikelen geloofsverdediging:
- Verschillen tussen de sharia en oudtestamentische wetgeving - David Wood (vertaald door Piet Guijt)
Als christenen bezwaar maken tegen geweld dat wordt en is gepleegd in de naam van Allah, dan hoort men van niet-christenen vaak het verwijt dat de koran met al zijn gruwelijkheden niet veel verschilt met het Oude Testament. Om dat verwijt te kunnen weerleggen, geeft dit artikel een diverse fundamentele verschillen tussen de koran en de Mozaïsche wet in het Oude Testament.
- De duivelse misleiding via UFO's - Piet Guijt
Er zijn heel veel vragen rond bepaalde onverklaarbare fenomenen, vroeger ufo’s genoemd. Vaak is en wordt het in verband gebracht met mogelijk buitenaards leven. Uit nader onderzoek blijkt dat het veel eerder gaat om een paranormaal fenomeen. Opvallend is dat de mensen die zeggen contact te hebben gehad met ‘aliens’, dat deze ‘aliens’ informatie doorgeven dat volkomen in strijd is met de bijbelse waarheid. Deze aliens zijn geen ‘buitenaardse’ wezens zijn, maar demonen uit de dimensie, die bekend is als rijk der duisternis.
- afrekenen met de dwalingen van de alverzoeningsleer - Piet Guijt
Al jaren wordt door Andre Piet de alverzoeningsleer verkondigd. Omdat het nogal wat vragen oproept bij mensen die terecht twijfels hebben bij zijn opvatting, heeft hij op zijn website een poging gedaan om 45 vragen te beantwoorden. In dit artikel willen we duidelijk maken dat de kritieken die tegen alverzoening zijn aangevoerd, helemaal niet door hem zijn weerlegd. Integendeel zelfs, want de lezer zal zich verbazen over de soms vreemde manier van redeneren, die door A. Piet wordt gevolgd.
- Intelligent Design - Jan Rein de Wit
In dit artikel plaatst de auteur Intelligent Design in de discussie over creationisme vs evolutie, zeker omdat door voortgaand wetenschappelijk onderzoek op alle terreinen een enorme en onvermoede complexiteit wordt blootgelegd en de vragen alleen maar toenemen. Tot slot gaat Jan Rein de Wit in op vragen rond de duiding van de Bijbel. Ter verklaring van de Bijbel moeten we in eerste instantie in de Bijbel zelf zoeken en niet in een naturalistische wetenschapsbeoefening. In de onherleidbaar complexe structuren moeten we de hand van de Ontwerper, God, zien.
- Misverstanden over de vrije wil - Piet Guijt
Onder christenen is er veel verwarring over de rol van de menselijke vrije wil. Niet alleen bij orthodoxe gelovigen, maar vooral ook bij aanhangers van de alverzoeningsleer. Piet Guijt heeft diverse soorten argumenten om de vrije wil te ontkennen of in een negatief daglicht te plaatsen, onderzocht. Hij wijst in dit artikel op de onhoudbaarheid van die argumenten.
- Maria-dogma's hebben geen Bijbels fundament - Piet Guijt
Bekend is de aandacht in de rooms-katholiek kerk voor Maria, de moeder van Jezus. Wat veel mensen niet weten, is dat de vier zgn. mariale dogma’s (leerstellingen, leerstukken) er niet in de eerste tijd van de kerk waren, maar pas in de loop der eeuwen zijn ontstaan. Dit artikel bespreekt de vier dogma’s en houdt ze tegen het licht van de Bijbel.
- Wie de vrouwe van alle volkeren? - Piet Guijt
Br. Piet Guijt schrijft over Maria-verschijningen aan Ida Peerdeman halverwege de vorige eeuw. Begin deze eeuw zijn deze door bisschop Punt als authentiek verklaard. Maar wat is hier nou echt gebeurd? En hoe zit het met de verering van Maria? Br. Guijt bespreekt het zogenaamde 'vijfde dogma'.
- God van liefde en geweld - Willem Jan Pijnacker Hordijk
God is geen sadist maar heilig, rechtvaardig, machtig, lankmoedig en jawel: liefde. God wordt heden ten dage vooral in evangelische kringen vaak veel te lievig voorgesteld. Zijn liefde neemt geen genoegen met het onrecht in de wereld. Willem Jan Pijnacker Hordijk gaat in dit artikel op zoek naar het juiste Godsbeeld.
- De Joodse talmoed en christelijke apologetiek - Daniël Mann (vertaald door Gerard Feller)
De Joodse talmoed is een belangrijk geschrift voor Joden. Zij zien het als de mondelinge wet. Voor ons christenen is dat niet zo. Daniël Mann bekijkt echter de talmoed in het licht van de christelijke apologetiek en komt dan tot dit fascinerende artikel.
- Zijn Gods liefde en Gods toorn met elkaar te rijmen? - Piet Guijt
Een dilemma van deze tijd in veel kerken is hoe om te gaan met Gods toorn en Gods liefde naast elkaar? Is het een wel met het ander te rijmen of moeten we kiezen? Piet Guijt laat zien dat dit niet hoeft en ook helemaal niet goed is. Gods liefde en toorn horen namelijk bij elkaar.
- De historische uniekheid van Jezus - prof. dr. Gary R. Habermas (vertaal door Piet Guijt)
Gary Habermas schreef dit boeiende artikel over de uniekheid van Jezus, het Nieuwe Testament en de verslagen van zijn leven, zijn wonderen en wie Hij was. Hij vergelijkt dit met andere religieuze tradities, wat we daarvan weten en wat daarvan aan ons is overgeleverd. Habermas laat zien dat er vaak sprake is van een dubbele standaard: waar alles wat met Jezus te maken heeft aan zware kritische (historische) toetsingen wordt onderworpen, is dat voor andere religieuze tradities en hun beweringen nauwelijks het geval.
- Geroepen tot uitverkiezing in Christus - Piet Guijt
Uitverkiezing en zelfs dubbele uitverkiezing is een theologische overtuiging die sterk leeft op sommige delen van ons christelijke erf. Van tijd tot tijd wordt hierover dan ook discussie gevoerd, vooral in deze kringen, want deze overtuiging schuurt zo voelen we. Drs. Piet Guijt analyseert deze inzichten in dit artikel.
- Waarom atheïsme onzinnig en zinloos is - Piet Guijt
Atheïsten beweren dat het christelijke geloof onzinnig is en dat er met gelovigen wel iets mis moet zijn. Ze vinden de Bijbel onwaar en de overtuigingen van het geloof zinloos. Piet Guijt laat in dit artikel zien dat dit niet zo is. Sterker nog, het is eerder andersom.
- Mariaverering getoetst aan de Bijbel - Piet Guijt
De verering van Maria neemt een belangrijke plaats in bij veel katholieke gelovigen. Drs. Piet Guijt weegt de merites van deze praktijk tegen de Bijbel. Wat duidelijk wordt is dat Maria vaak onze focus en aandacht op Christus wegneemt, terwijl Hij alleen Verlosser is.
- Voortschrijdende Godsopenbaring in de Bijbel - Piet Guijt
Drs. Piet Guijt schrijft over God in het Oude en Nieuwe Testament en vooral de verhouding met het kwaad en de leugen als tegenstander en macht tegenover God. Als God God is en almachtig, hoe moeten we dit dan begrijpen?
- Een cursus in wonderen - Piet Guijt
Een cursus in wonderen is een invloedrijke cursus (inclusief boek, cursusmateriaal en alles wat daarbij hoort). Het lijkt heel christelijk, maar dat is het niet. De moeite hierbij zit hem in de vermenging schijnbaar waar en goed én misleidend onwaar. Br. Piet Guijt gaat hier uitgebreid op in. Een artikel uit het jaar 2000, maar nog steeds actueel!
- De 15 meest voorkomende denkfouten bij christenen - dr. Kurt Blatter
Een artikel over de postmoderne christen en de valkuilen waar deze christen in kan vallen. Een stuk dat tot nadenken stemt.
- Christelijke apologetiek - Piet Guijt
Wat is apologetiek en waarom is het van belang? In dit artikel komen beide vragen aan de orde. Ook wordt er stilgestaan bij hoe apologetiek vorm zou kunnen krijgen in onze omgang met verschillende groepen mensen.
- Het leugenmechanisme in complottheorieën - Piet Guijt
Br. Piet Guijt geeft zijn visie op de mechanismen die werken in complottheorieën. Hoe komen ze tot stand en wie zijn er gevoelig voor?
- Dialoog christendom en islam? - Robin Dale Hadaway (vertaald door Piet Guijt)
Het christendom en de islam zijn behoorlijk verschillend. Is er eigenlijk wel een vruchtbare dialoog mogelijk tussen deze twee religies?
- De menselijke vrije wil en soevereiniteit van God - Piet Guijt
Br. Piet Guijt probeert inzicht te geven in de verhouding tussen Gods soevereiniteit en de menselijke vrije wil. Hij behandelt verschillende invalshoeken, waaronder de alverzoening, en deelt zijn eigen inzicht.
- Antwoorden op bezwaren van atheïsten - Robert Driskell (vertaald door Gerard Feller)
Zeven argumenten van atheïstisten worden kort besproken vanuit ons geloof. Niet uitputtend in zijn behandeling, maar wel een handige aanzet en hulpmiddel tot gesprek.
- Het wonder van de maagdelijke geboorte van Jezus Christus - Piet Guijt
Een uitgebreid artikel waarin op een heldere manier uit de doeken wordt gedaan waarom Jezus Christus, onze Heer, wel degelijk uit de maagd Maria is geboren. Tegenargumenten worden gewogen en in het licht van Gods Woord geplaatst.
- De Egyptische predikant spreekt - dr. Saleem Almadhy
Dit korte artikel gaat over de vraag of christenen en moslims dezelfde God aanbidden. De schrijver laat zien dat dit absoluut niet het geval is.
- Waarheid en leugen - over valse messiassen en profeten - M. Blankenburgh
Valse messiassen en profeten zijn er altijd geweest en zullen er altijd blijven. Jezus waarschuwt ons daar zelf al voor in de evangeliën. Dit artikel wil inzicht geven in onderscheidingsvermogen op Bijbelse gronden: wat is vals en wat is echt?
- Geestelijke defensie - Gerard Feller
Een artikel waarin aan de hand van Prediker 9 en 10 een analogie wordt getrokken naar het leven als christen in de moderne tijd. Een oproep tot geestelijke defensie!
- Alverzoening - een geraffineerde misleiding - Piet Guijt
De alverzoeningsleer gaat al heel wat jaartjes mee. Toch trekt het steeds weer nieuwe mensen aan. Het is ook een aantrekkelijke gedachte: het idee dat niemand verloren zal gaan, omdat God allen met zich zal verzoenen. Het is echter wel compleet onbijbels. Piet Guijt beschrijft dat helder in dit uitgebreide artikel. Belangrijk, want vroeg of laat komt vrijwel ieder kind van God een keer met deze leer in aanraking.
- Afgekeurde toetsstenen - Willem Jan Pijnacker Hordijk
Waaraan toetsen we wat waar is, goed is en wat niet? Een overzicht van afgekeurde toetsstenen.
- De Da Vinci Code - drs. Bob van Dijk
Het boek 'De Da Vinci Code' was een aantal jaren geleden een grote hit. De inhoud stelde nogal wat vragen over geloof, het evangelie en de persoon van Jezus de Messias. Drs. Bob van Dijk behandelt dit uitvoerig in dit artikel.
- Een weging van The New Apostolic Reformation (N.A.R.). Deel 1: wat is het? - Roelof Ham (1/3)
In dit eerste van drie artikelen wordt de N.A.R. beschreven naar oorsprong en inhoud. Wat zijn haar belangrijkste kenmerken en (theologische) uitgangspunten?
- Een weging van The New Apostolic Reformation (N.A.R.). Deel 2: teveel vertrouwen in de mens - Roelof Ham (2/3)
In dit tweede deel van de serie gaat Roelof Ham meer in op de theologie van deze beweging.
- Een weging van The New Apostolic Reformation (N.A.R.). Deel 3: bizarre praktijken en onbijbelse eschatologie - Roelof Ham (3/3)
In het slot van de serie van drie gaat Roelof Ham in op bizarre praktijken uit de New Apostolic Reformation en de onbijbelse eschatologie (de leer van de laatste dingen) die de beweging kenmerkt.
- de Messias en de antichrist - Gerard Feller
Een overzicht van de verschillende messiasverwachtingen in andere religies. Alles lijkt te wijzen in de richting van de antichrist.
- (Weder)geboorte analogieën - Gerard Feller
Br. Gerard Feller maakt een vergelijk tussen de geboorte en ontwikkeling van een kind met de bekering en wedergeboorte van een kind van God.
- Verschillen tussen de sharia en oudtestamentische wetgeving - David Wood (vertaald door Piet Guijt)
Als christenen bezwaar maken tegen geweld dat wordt en is gepleegd in de naam van Allah, dan hoort men van niet-christenen vaak het verwijt dat de koran met al zijn gruwelijkheden niet veel verschilt met het Oude Testament. Om dat verwijt te kunnen weerleggen, geeft dit artikel een diverse fundamentele verschillen tussen de koran en de Mozaïsche wet in het Oude Testament.
- De duivelse misleiding via UFO's - Piet Guijt
Er zijn heel veel vragen rond bepaalde onverklaarbare fenomenen, vroeger ufo’s genoemd. Vaak is en wordt het in verband gebracht met mogelijk buitenaards leven. Uit nader onderzoek blijkt dat het veel eerder gaat om een paranormaal fenomeen. Opvallend is dat de mensen die zeggen contact te hebben gehad met ‘aliens’, dat deze ‘aliens’ informatie doorgeven dat volkomen in strijd is met de bijbelse waarheid. Deze aliens zijn geen ‘buitenaardse’ wezens zijn, maar demonen uit de dimensie, die bekend is als rijk der duisternis.
- afrekenen met de dwalingen van de alverzoeningsleer - Piet Guijt
Al jaren wordt door Andre Piet de alverzoeningsleer verkondigd. Omdat het nogal wat vragen oproept bij mensen die terecht twijfels hebben bij zijn opvatting, heeft hij op zijn website een poging gedaan om 45 vragen te beantwoorden. In dit artikel willen we duidelijk maken dat de kritieken die tegen alverzoening zijn aangevoerd, helemaal niet door hem zijn weerlegd. Integendeel zelfs, want de lezer zal zich verbazen over de soms vreemde manier van redeneren, die door A. Piet wordt gevolgd.
- Intelligent Design - Jan Rein de Wit
In dit artikel plaatst de auteur Intelligent Design in de discussie over creationisme vs evolutie, zeker omdat door voortgaand wetenschappelijk onderzoek op alle terreinen een enorme en onvermoede complexiteit wordt blootgelegd en de vragen alleen maar toenemen. Tot slot gaat Jan Rein de Wit in op vragen rond de duiding van de Bijbel. Ter verklaring van de Bijbel moeten we in eerste instantie in de Bijbel zelf zoeken en niet in een naturalistische wetenschapsbeoefening. In de onherleidbaar complexe structuren moeten we de hand van de Ontwerper, God, zien.
- Misverstanden over de vrije wil - Piet Guijt
Onder christenen is er veel verwarring over de rol van de menselijke vrije wil. Niet alleen bij orthodoxe gelovigen, maar vooral ook bij aanhangers van de alverzoeningsleer. Piet Guijt heeft diverse soorten argumenten om de vrije wil te ontkennen of in een negatief daglicht te plaatsen, onderzocht. Hij wijst in dit artikel op de onhoudbaarheid van die argumenten.
- Maria-dogma's hebben geen Bijbels fundament - Piet Guijt
Bekend is de aandacht in de rooms-katholiek kerk voor Maria, de moeder van Jezus. Wat veel mensen niet weten, is dat de vier zgn. mariale dogma’s (leerstellingen, leerstukken) er niet in de eerste tijd van de kerk waren, maar pas in de loop der eeuwen zijn ontstaan. Dit artikel bespreekt de vier dogma’s en houdt ze tegen het licht van de Bijbel.
- Wie de vrouwe van alle volkeren? - Piet Guijt
Br. Piet Guijt schrijft over Maria-verschijningen aan Ida Peerdeman halverwege de vorige eeuw. Begin deze eeuw zijn deze door bisschop Punt als authentiek verklaard. Maar wat is hier nou echt gebeurd? En hoe zit het met de verering van Maria? Br. Guijt bespreekt het zogenaamde 'vijfde dogma'.
- God van liefde en geweld - Willem Jan Pijnacker Hordijk
God is geen sadist maar heilig, rechtvaardig, machtig, lankmoedig en jawel: liefde. God wordt heden ten dage vooral in evangelische kringen vaak veel te lievig voorgesteld. Zijn liefde neemt geen genoegen met het onrecht in de wereld. Willem Jan Pijnacker Hordijk gaat in dit artikel op zoek naar het juiste Godsbeeld.
- De Joodse talmoed en christelijke apologetiek - Daniël Mann (vertaald door Gerard Feller)
De Joodse talmoed is een belangrijk geschrift voor Joden. Zij zien het als de mondelinge wet. Voor ons christenen is dat niet zo. Daniël Mann bekijkt echter de talmoed in het licht van de christelijke apologetiek en komt dan tot dit fascinerende artikel.
- Zijn Gods liefde en Gods toorn met elkaar te rijmen? - Piet Guijt
Een dilemma van deze tijd in veel kerken is hoe om te gaan met Gods toorn en Gods liefde naast elkaar? Is het een wel met het ander te rijmen of moeten we kiezen? Piet Guijt laat zien dat dit niet hoeft en ook helemaal niet goed is. Gods liefde en toorn horen namelijk bij elkaar.
- De historische uniekheid van Jezus - prof. dr. Gary R. Habermas (vertaal door Piet Guijt)
Gary Habermas schreef dit boeiende artikel over de uniekheid van Jezus, het Nieuwe Testament en de verslagen van zijn leven, zijn wonderen en wie Hij was. Hij vergelijkt dit met andere religieuze tradities, wat we daarvan weten en wat daarvan aan ons is overgeleverd. Habermas laat zien dat er vaak sprake is van een dubbele standaard: waar alles wat met Jezus te maken heeft aan zware kritische (historische) toetsingen wordt onderworpen, is dat voor andere religieuze tradities en hun beweringen nauwelijks het geval.
- Geroepen tot uitverkiezing in Christus - Piet Guijt
Uitverkiezing en zelfs dubbele uitverkiezing is een theologische overtuiging die sterk leeft op sommige delen van ons christelijke erf. Van tijd tot tijd wordt hierover dan ook discussie gevoerd, vooral in deze kringen, want deze overtuiging schuurt zo voelen we. Drs. Piet Guijt analyseert deze inzichten in dit artikel.
- Waarom atheïsme onzinnig en zinloos is - Piet Guijt
Atheïsten beweren dat het christelijke geloof onzinnig is en dat er met gelovigen wel iets mis moet zijn. Ze vinden de Bijbel onwaar en de overtuigingen van het geloof zinloos. Piet Guijt laat in dit artikel zien dat dit niet zo is. Sterker nog, het is eerder andersom.
- Mariaverering getoetst aan de Bijbel - Piet Guijt
De verering van Maria neemt een belangrijke plaats in bij veel katholieke gelovigen. Drs. Piet Guijt weegt de merites van deze praktijk tegen de Bijbel. Wat duidelijk wordt is dat Maria vaak onze focus en aandacht op Christus wegneemt, terwijl Hij alleen Verlosser is.
- Voortschrijdende Godsopenbaring in de Bijbel - Piet Guijt
Drs. Piet Guijt schrijft over God in het Oude en Nieuwe Testament en vooral de verhouding met het kwaad en de leugen als tegenstander en macht tegenover God. Als God God is en almachtig, hoe moeten we dit dan begrijpen?
- Een cursus in wonderen - Piet Guijt
Een cursus in wonderen is een invloedrijke cursus (inclusief boek, cursusmateriaal en alles wat daarbij hoort). Het lijkt heel christelijk, maar dat is het niet. De moeite hierbij zit hem in de vermenging schijnbaar waar en goed én misleidend onwaar. Br. Piet Guijt gaat hier uitgebreid op in. Een artikel uit het jaar 2000, maar nog steeds actueel!
- De 15 meest voorkomende denkfouten bij christenen - dr. Kurt Blatter
Een artikel over de postmoderne christen en de valkuilen waar deze christen in kan vallen. Een stuk dat tot nadenken stemt.
- Christelijke apologetiek - Piet Guijt
Wat is apologetiek en waarom is het van belang? In dit artikel komen beide vragen aan de orde. Ook wordt er stilgestaan bij hoe apologetiek vorm zou kunnen krijgen in onze omgang met verschillende groepen mensen.
- Het leugenmechanisme in complottheorieën - Piet Guijt
Br. Piet Guijt geeft zijn visie op de mechanismen die werken in complottheorieën. Hoe komen ze tot stand en wie zijn er gevoelig voor?
- Dialoog christendom en islam? - Robin Dale Hadaway (vertaald door Piet Guijt)
Het christendom en de islam zijn behoorlijk verschillend. Is er eigenlijk wel een vruchtbare dialoog mogelijk tussen deze twee religies?
- De menselijke vrije wil en soevereiniteit van God - Piet Guijt
Br. Piet Guijt probeert inzicht te geven in de verhouding tussen Gods soevereiniteit en de menselijke vrije wil. Hij behandelt verschillende invalshoeken, waaronder de alverzoening, en deelt zijn eigen inzicht.
- Antwoorden op bezwaren van atheïsten - Robert Driskell (vertaald door Gerard Feller)
Zeven argumenten van atheïstisten worden kort besproken vanuit ons geloof. Niet uitputtend in zijn behandeling, maar wel een handige aanzet en hulpmiddel tot gesprek.
- Het wonder van de maagdelijke geboorte van Jezus Christus - Piet Guijt
Een uitgebreid artikel waarin op een heldere manier uit de doeken wordt gedaan waarom Jezus Christus, onze Heer, wel degelijk uit de maagd Maria is geboren. Tegenargumenten worden gewogen en in het licht van Gods Woord geplaatst.
- De Egyptische predikant spreekt - dr. Saleem Almadhy
Dit korte artikel gaat over de vraag of christenen en moslims dezelfde God aanbidden. De schrijver laat zien dat dit absoluut niet het geval is.
- Waarheid en leugen - over valse messiassen en profeten - M. Blankenburgh
Valse messiassen en profeten zijn er altijd geweest en zullen er altijd blijven. Jezus waarschuwt ons daar zelf al voor in de evangeliën. Dit artikel wil inzicht geven in onderscheidingsvermogen op Bijbelse gronden: wat is vals en wat is echt?
- Geestelijke defensie - Gerard Feller
Een artikel waarin aan de hand van Prediker 9 en 10 een analogie wordt getrokken naar het leven als christen in de moderne tijd. Een oproep tot geestelijke defensie!
- Alverzoening - een geraffineerde misleiding - Piet Guijt
De alverzoeningsleer gaat al heel wat jaartjes mee. Toch trekt het steeds weer nieuwe mensen aan. Het is ook een aantrekkelijke gedachte: het idee dat niemand verloren zal gaan, omdat God allen met zich zal verzoenen. Het is echter wel compleet onbijbels. Piet Guijt beschrijft dat helder in dit uitgebreide artikel. Belangrijk, want vroeg of laat komt vrijwel ieder kind van God een keer met deze leer in aanraking.
- Afgekeurde toetsstenen - Willem Jan Pijnacker Hordijk
Waaraan toetsen we wat waar is, goed is en wat niet? Een overzicht van afgekeurde toetsstenen.
- De Da Vinci Code - drs. Bob van Dijk
Het boek 'De Da Vinci Code' was een aantal jaren geleden een grote hit. De inhoud stelde nogal wat vragen over geloof, het evangelie en de persoon van Jezus de Messias. Drs. Bob van Dijk behandelt dit uitvoerig in dit artikel.
- Een weging van The New Apostolic Reformation (N.A.R.). Deel 1: wat is het? - Roelof Ham (1/3)
In dit eerste van drie artikelen wordt de N.A.R. beschreven naar oorsprong en inhoud. Wat zijn haar belangrijkste kenmerken en (theologische) uitgangspunten?
- Een weging van The New Apostolic Reformation (N.A.R.). Deel 2: teveel vertrouwen in de mens - Roelof Ham (2/3)
In dit tweede deel van de serie gaat Roelof Ham meer in op de theologie van deze beweging.
- Een weging van The New Apostolic Reformation (N.A.R.). Deel 3: bizarre praktijken en onbijbelse eschatologie - Roelof Ham (3/3)
In het slot van de serie van drie gaat Roelof Ham in op bizarre praktijken uit de New Apostolic Reformation en de onbijbelse eschatologie (de leer van de laatste dingen) die de beweging kenmerkt.
- de Messias en de antichrist - Gerard Feller
Een overzicht van de verschillende messiasverwachtingen in andere religies. Alles lijkt te wijzen in de richting van de antichrist.
- (Weder)geboorte analogieën - Gerard Feller
Br. Gerard Feller maakt een vergelijk tussen de geboorte en ontwikkeling van een kind met de bekering en wedergeboorte van een kind van God.