Overzicht artikelen 'geestelijke stromingen':
- Het Tibetaanse Boeddhisme en de Dalai Lama - Martin Kamphuis
Martin Kamphuis was aanhanger van het Tibetaanse boeddhisme, en is nu christen. Hij beschrijft enkele elementen van het boeddhisme zoals leegte en karma en de zgn. 4 ‘edele waarheden’. Hij beschrijft drie hoofdstromen binnen het boeddhisme en de samenhang met new age. Daarbij kan gedacht worden aan mediteren en visualiseren. Tot slot wordt het essentiële verschil tussen boeddhisme en christelijk geloof aangegeven. In een bijlage worden acht kritische vragen aan de Dalai Lama weergegeven.
- Wat is postmodernisme? - Thomas Gerlach
In dit artikel worden de verschillen tussen modernisme en postmodernisme beschreven, en de gevaren van deze -ismen voor een gezond geestelijk leven. De auteur benadrukt dat wij als christenen tegenover elke vorm van hedendaags filosofisch en ethisch relativisme eraan moeten blijven vasthouden dat volgens de bijbelse leer, alleen die waarheid goed is die in overstemming is met Hem, Die waarlijk goed is: God de Vader van onze Here Jezus Christus.
- Hoe christelijk is Anselm Grün - Martie Dieperink
Martie Dieperink bespreekt enkele boeken van Anselm Grün, en constateert dat het denken van deze monnik doortrokken is van gnostisch en new age denken. Alle godsdiensten kunnen volgens Grün tot God leiden, en daarom Grün spreekt niet over de noodzaak om Jezus als Verlosser aan te nemen.
- Gnostiek en 1 Johannes 1 - Raymond R. Hasoul
Raymond R. Hausoul laat zien waarom Johannes en andere apostelen waarschuwden voor het grote gevaar van de gnostiek. Een van de denkfouten van de gnostiek is dat men niet ziet dat het kwaad niet zit in de materie [wat een deel is van Gods goede schepping] als zodanig maar in de zondeval van de mens door God niet te gehoorzamen, dus door verkeerde keuzes, en de gevolgen ervan voor de zichtbare en onzichtbare schepping. En verder dat men een verkeerd beeld heeft van wie God de Schepper is in relatie met Zijn Zoon Jezus Christus. Met deze leer werd niet alleen het wezen van Jezus Christus aangetast, maar ook Zijn verlossingswerk.
- Wakker liggen van dromen - deel 1
Nuchtere mensen verwerpen dromen, want ‘dromen zijn immers bedrog.’ Klopt dat wel? In de Bijbel spreekt God tot mensen door middel van dromen. Was dat alleen maar vroeger of nu ook nog?
Willem Jan Pijnacker Hordijk heeft zich verdiept in de dromen in de Bijbel en deze op een rijtje gezet.
- Wakker liggen van dromen - deel 2
Nuchtere mensen verwerpen dromen, want ‘dromen zijn immers bedrog.’ Klopt dat wel? In de Bijbel spreekt God tot mensen door middel van dromen. Was dat alleen maar vroeger of nu ook nog?
Willem Jan Pijnacker Hordijk heeft zich verdiept. In het tweede artikel onderzocht hij hoe opvallend veel moslims dromen ‘over een man in het wit’. Misleiding of goddelijke leiding?
- Deepak Chopra (deel 1) - Doug Ecklund (vertaal door Gerard Feller)
Deepak Chopra, één van de honderd invloedrijkste personen van de twintigste eeuw, combineert moderne geneeskunde, Ayurveda, ideeën van de kwantumfysica en oude wijsheden tot een New Age -mix van holistische gedachten en praktijken. Het lijkt interessant, maar wie Gods Woord kent, zal de uitspraken van Chopra direct doorzien als wollige luchtfietserij.
- Deepak Chopra (deel 2) - Doug Ecklund (vertaald door Gerard Feller)
In dit artikel wordt in het licht van Gods Woord de occulte filosofie van Chopra, dat raakvlakken heeft met magie en hekserij, ontmaskerd als zeer misleidend. Alleen door het Woord van God kunnen we God in waarheid kennen.
- De moderne tijd is verleden tijd - ds. Arie van der Veer
Een al wat ouder artikel van de hand van ds. Van der Veer over het postmodernisme. Toch is de inhoud nog relevant, want sinds dit artikel geschreven werd in 1999 heeft het postmoderne denken pas echt een vlucht genomen tot in de extremiteiten van vandaag de dag.
- De leer van de zielenslaap getoetst aan het Nieuwe Testament - Jildert de Boer
In dit artikel denkt br. Jildert de Boer na over de Bijbelse papieren voor het idee van de zielenslaap: dat de ziel na de dood slaapt tot de jongste dag en er dus een pauze of breuk is na het sterven in het eeuwige leven van een gelovige. Vooral op basis van het Nieuwe Testament wringt deze opvatting met de Bijbelse leer. Helder en compleet wordt dit door br. De Boer uiteengezet.
- Is er iets mis met Kerst? - Piet Guijt
Een keer in de zoveel tijd ontstaat er ophef over het vieren van het Kerstfeest door christenen. Piet Guijt gaat hierop in en behandelt voors en tegens. Hij komt tot de conclusie dat Kerst vieren, ondanks de gebreken, best mogelijk is en ook kansen biedt.
- De schone schijn van het universeel soefisme - Piet Guijt
Alle wegen leiden naar Rome, zo is een steeds weer terugkerende gedachte in onze moderne samenleving als het gaat over religie. Of je nou christen bent, moslim, hindoestaans of iemand die zijn eigen spiritualiteit maakt, allemaal zoeken we naar hetzelfde goddelijke. Een filosofische stroming die dit ook propageert is het soefisme. Let wel, dit is niet het soefisme van de mystieke islam. Maar is dat ook zo? We gaan erop in!
- Intelligent buitenaards leven - de ondergang van het christendom? - Guillermo Gonzalez (vertaald door Piet Guijt)
Er wordt wel eens gezegd dat de ontdekking van intelligent buitenaards leven de ondergang van het christendom zou betekenen. In dit artikel denkt dr. Gonzalez over deze stelling na. Hij concludeert dat intelligent buitenaards leven onwaarschijnlijk is. Maar zelfs als er wel intelligent buitenaards leven wordt gevonden, dan hoeft dat niet de ondergang van het christendom te betekenen. Lees in dit artikel waarom.
- De 'Children of God' (of wat kunnen jeugdkerken leren van deze beweging?) - Willem Jan Pijnacker Hordijk
De 'Children of God' waren een beweging die voortkwam uit zending onder hippies (uit de Jesus People). Wat mooi begon ontspoorde echter al snel en kreeg enge sektarische trekken. Br. Willem Jan Pijnacker Hordijk vraagt zich af of de jeugdkerken van vandaag de dag nog iets van deze historische beweging kunnen leren?
- Christenen en het milieu - David Story
Een interessant artikel over een onderwerp waar je in Bijbelgetrouw Nederland vaak niet veel over hoort: het milieu en hoe we omgaan met de natuur die God gemaakt heeft. Kunnen wij als christenen een rol spelen binnen het activisme voor het milieu of niet?
- Sportverbazing - Willem Jan Pijnacker Hordijk
Dit artikel bevraagt onze verhouding tot sport, voor velen vandaag een vorm van (pseudo-) religie. Hoe kunnen wij daar als christenen mee omgaan?
- Bruno Gröning werkt zelfs postuum - Willem Jan Pijnacker Hordijk
Bruno Gröning was een in zijn tijd zeer bekende genezer en heler in ons buurland. In dit artikel wordt zijn leer, werkwijze en filosofie bekeken. Is het een christelijke, een onchristelijke of misschien wel een anti-christelijke weg die hij ons wijst?
- Bezinning, de boodschap van Corona - Hans Frinsel
Een kort maar vlijmscherp artikel waarin br. Frinsel ons wijst op de tekorten van onze tijd en de onzin die komt overwaaien uit de hyper-charismatische hoek van de VS en de zogenaamde profeten die daarbij horen. Lezenswaardig, ook al lijkt het heftigste van Corona achter ons te liggen.
- Jezus en Boeddha - twee heren of één? - Douglas Groothuis/Piet Guijt
In onze tijd worden Jezus en de Boeddha nog wel eens over één kam geschoren en samengenomen als geestelijke, spirituele leiders. Dat is echter niet terecht. Jezus en Boeddha zijn niet te vergelijken. Ze zijn verschillend in hun praktische leer, oorsprong en hun opvattingen over het hogere, de aarde en het wezen van de mens.
- Bahaïsme - een nieuwe toren van Babel? - Willem Jan Pijnacker Hordijk
Een artikel van br. Willem Jan Pijnacker Hordijk over een onbekende wereldreligie, het bahaïsme. Het is een religie die is voortgekomen uit de Sji'ietische islam. Hun leerstellingen zijn voor een groot deel best sympathiek. Toch kan een christen hier niet in meegaan. De plek van Jezus, de waarde van de Heilige Geest en de betekenis van de Drie-eenheid bijvoorbeeld zijn dusdanig anders dat het bahaïsme moet worden afgewezen.
- Tien gevaren van theïstische evolutie - Werner Gitt
In dit artikel worden een aantal valkuilen weergegeven van de zogenaamde theïstische evolutie. Ook worden er een aantal theologische vragen gesteld. De conclusie van de auteur is dat theïstische evolutie niet houdbaar is. Vind u dat ook? Oordeel zelf door het artikel te lezen.
- Van Adam naar Cyborg - drs. Robert Jan Bleeker
Dit is het verslag van een toespraak van drs. Robert Jan Bleeker gehouden op de studiedag van het KNP op 27 november 2010 te Kesteren. Sommige zaken zijn inmiddels gedateerd, maar de overall boodschap is nog steeds relevant.
- Aikido - Gerard Feller
Dit artikel gaat in op de achtergronden van verschillende oosterse vechtsporten in het algemeen en Aikido in het bijzonder. Het laat de verbondenheid zien met oosterse religies en religieus denken in vooral het Taoïsme.
- 15 stellingen over de wedergeboorte van de gemeente - Wolfgang Simons
Een prikkelend artikel dat tot nadenken stemt, met toestemming overgenomen uit 'Huizen die de wereld veranderen' (Gideon 2001). De schrijver gaat soms wat kort door de bocht (het zijn tenslotte stellingen), maar wat hij zegt is zeker de moeite waard om te overdenken.
- Walpurgisnacht belicht - Willem Jan Pijnacker Hordijk
Dit artikel bespreekt de (historische) achtergronden van dit occulte feest. Het legt linken met de seculiere geschiedenis en het doet een oproep om als kinderen van God met overtuiging en in de overwinning van onze Heer, geestelijk weerbaar te zijn en je hiertegen te stellen. Interessant om te lezen en je verder in te verdiepen.
- Een brief aan teenager heksen - dr. Robert A. Morey
Een hartstochtelijke brief aan de vooral jonge meisjes die zich aangetrokken voelen tot wicca en hekserij. Feilloos legt het de vinger op de zere plek: magie is krachteloos en mensen die zich eraan overgeven losers.
- De Hare Krishna sekte - Els Nannen
Een kort artikel wat feilloos blootlegt hoe onchristelijk de Hare Krishna sekte is en hoe hun daden afkeuring verdienen.
- L.S.D. per computer (over virtual reality en cyberspace) - Gerard Feller
Dit is een ouder artikel wat voor het eerst gepubliceerd werd in 1990. Zoals dat gaat met technische onderwerpen is het op dit vlak dan ook in zekere mate gedateerd. Toch kunt u het artikel hier nog wel lezen, omdat er een aantal theologische en filosofische waarheden worden beschreven die nog net zo relevant zijn nu in onze tijd als dertig jaar geleden (misschien nog wel relevanter dan in de jaren '90 van de vorige eeuw zelfs). Een lezenswaardig artikel dus.
- Bijna Dood Ervaringen (BDE's) - deel 1 - prof. dr. Elisabeth L. Hillstrom
Het eerste deel van een tweeluik rondom Bijna Dood Ervaringen (BDE's), waarbij iemand ervaart in het hiernamaals te zijn geweest. Hoe moeten we dit beoordelen? Is dit een zuiver lichamelijk proces dat zich in het brein afspeelt en wetenschappelijk onderzocht kan worden, of is er meer aan de hand.
- Bijna Dood Ervaringen (BDE's) - deel 2 - J. Isamu Yamamoto
Het tweede deel van een verkenning van het fenomeen van de Bijna Dood Ervaring (BDE). Er wordt nader ingegaan op de spirituele, psychologische en fysieke aspecten van een BDE en de theologische vraag naar de inhoudelijke betekenis van BDE's.
- Fantasie en sprookjes - R.H. Matzken
Een paar inzichten om over na te denken over de achtergrond en oorsprong van sprookjes en fantasie-werelden door drs. R.H. Matzken.
- Spiritisme - Els Nannen
Een bondig artikel waarin helder en duidelijk wordt aangetoond wat spiritisme is en waarom het niet deugd. Een christen zij gewaarschuwd.
- Waarzeggerij - Els Nannen
Een kort, maar inhoudelijk belangrijk artikel over waarzeggerij. Op basis van Gods Woord laat dit artikel duidelijk zien: waarzeggerij kan in veel verschillende gedaantes voorkomen... het is nooit meer 'leugen-zeggerij'!
- Reïncarnatie - Douglas Groothuis
Een bondig, maar zeer to the point artikel over waarom het idee van reïncarnatie niet verenigbaar is met de christelijke en Bijbelse levensovertuiging van wedergeboorte en verlossing door genade alleen.
- Ultrabedelingenleer - drs. F.S.L. Koopmans
Een stevige verhandeling over de excessen rondom het denken in bedelingen. Terecht onderscheid Koopmans dat het denken in bedelingen niet vreemd is aan de kerk en gelovigen, maar dat dit altijd slechts 'zwak' theologisch is ingevuld. Als men verder gaat ontspoort het in onbijbelse exegese en een te sterke opsplitsing van het heerlijk evangelie. Deze ultrabedelingenleer past daarom niet bij een bijbelgetrouwe wandel met God.
- Toverij of gaven van de Heilige Geest? - Gerard Feller
Br. Feller denkt na over het onderscheid tussen geestelijke gaven gegeven van en door de Heilige Geest en het uitoefenen van krachten door toverij.
- Duisternis & licht - J.C. Graaff
In de wereld van alternatieve geneeswijzen is veel duisternis, maar Jezus biedt de weg naar ware vrijheid, verlichting en verlossing. Hij is de Weg, de Waarheid en het Leven. Tegenover de duisternis van het alternatieve pad, zet J.C. Graaff het Licht van de Wereld voor alle mensen.
- Zoektocht door de paranormale wereld - Martie Dieperink
Een kort fragment uit een boek van Martie Dieperink (met toestemming overgenomen, maar niet meer verkrijgbaar) dat ons overduidelijk laat zien: het paranormale en de christelijke wereld overlappen niet. Er is een onoverbrugbare kloof. Martie Dieperink schrijft vanuit ervaring. Ze studeerde theologie en raakte verzeild in oosterse religies en New Age.
- God in ons brein? - dr. Angus Menuge (vertaald door Piet Guijt)
Een stevig en inhoudelijk doorwrocht artikel over de moderne misvatting dat religie een product is van ons brein dat ons diende in onze evolutionistische opgang. Dr. Angus Menuge laat feilloos zien waar deze redenering met zijn argumentatie stokt en niet houdbaar is.
- Kabbala - Piet Guijt
Overzicht van de leer van de Kaballa, een Joodse mystieke stroming. Kabbala heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad op westerse mensen, ook christenen. Toch is het niet zo onschuldig als het lijkt.
- Technosjamanisme - digitale goden in cyberspace - prof. dr. Douglas Groothuizen
Een artikel over een relatief nieuw en obscure variant van een oude gedachte: het technosjamanisme. Het is een moderne versie van oude heidense gedachten en new age, teruggaand op de hippie-cultuur. Een weging door prof. dr. Groothuizen van deze visie ten opzichte van het Woord van God.
- Mormonisme - Piet Guijt
Een uitgebreid overzicht van het Mormonisme, een Amerikaanse religie die soms beweert christelijk te zijn, maar dat in de verste verte niet is. Piet Guijt laat zien hoe deze godsdienst Jezus en zijn evangelie verloochent.
- Spiritisme - de geestenbezweerster van Endor - Willem Jan Pijnacker Hordijk
Een artikel met veel Bijbelstudie-elementen over het verhaal van Saul bij de geestenbezweerster van Endor uit 1 Sam. 28. Het stelt de vraag naar wat hier gebeurt en wat dit leert over de kwalijke praktijk van het Spiritisme?
- Het Tibetaanse Boeddhisme en de Dalai Lama - Martin Kamphuis
Martin Kamphuis was aanhanger van het Tibetaanse boeddhisme, en is nu christen. Hij beschrijft enkele elementen van het boeddhisme zoals leegte en karma en de zgn. 4 ‘edele waarheden’. Hij beschrijft drie hoofdstromen binnen het boeddhisme en de samenhang met new age. Daarbij kan gedacht worden aan mediteren en visualiseren. Tot slot wordt het essentiële verschil tussen boeddhisme en christelijk geloof aangegeven. In een bijlage worden acht kritische vragen aan de Dalai Lama weergegeven.
- Wat is postmodernisme? - Thomas Gerlach
In dit artikel worden de verschillen tussen modernisme en postmodernisme beschreven, en de gevaren van deze -ismen voor een gezond geestelijk leven. De auteur benadrukt dat wij als christenen tegenover elke vorm van hedendaags filosofisch en ethisch relativisme eraan moeten blijven vasthouden dat volgens de bijbelse leer, alleen die waarheid goed is die in overstemming is met Hem, Die waarlijk goed is: God de Vader van onze Here Jezus Christus.
- Hoe christelijk is Anselm Grün - Martie Dieperink
Martie Dieperink bespreekt enkele boeken van Anselm Grün, en constateert dat het denken van deze monnik doortrokken is van gnostisch en new age denken. Alle godsdiensten kunnen volgens Grün tot God leiden, en daarom Grün spreekt niet over de noodzaak om Jezus als Verlosser aan te nemen.
- Gnostiek en 1 Johannes 1 - Raymond R. Hasoul
Raymond R. Hausoul laat zien waarom Johannes en andere apostelen waarschuwden voor het grote gevaar van de gnostiek. Een van de denkfouten van de gnostiek is dat men niet ziet dat het kwaad niet zit in de materie [wat een deel is van Gods goede schepping] als zodanig maar in de zondeval van de mens door God niet te gehoorzamen, dus door verkeerde keuzes, en de gevolgen ervan voor de zichtbare en onzichtbare schepping. En verder dat men een verkeerd beeld heeft van wie God de Schepper is in relatie met Zijn Zoon Jezus Christus. Met deze leer werd niet alleen het wezen van Jezus Christus aangetast, maar ook Zijn verlossingswerk.
- Wakker liggen van dromen - deel 1
Nuchtere mensen verwerpen dromen, want ‘dromen zijn immers bedrog.’ Klopt dat wel? In de Bijbel spreekt God tot mensen door middel van dromen. Was dat alleen maar vroeger of nu ook nog?
Willem Jan Pijnacker Hordijk heeft zich verdiept in de dromen in de Bijbel en deze op een rijtje gezet.
- Wakker liggen van dromen - deel 2
Nuchtere mensen verwerpen dromen, want ‘dromen zijn immers bedrog.’ Klopt dat wel? In de Bijbel spreekt God tot mensen door middel van dromen. Was dat alleen maar vroeger of nu ook nog?
Willem Jan Pijnacker Hordijk heeft zich verdiept. In het tweede artikel onderzocht hij hoe opvallend veel moslims dromen ‘over een man in het wit’. Misleiding of goddelijke leiding?
- Deepak Chopra (deel 1) - Doug Ecklund (vertaal door Gerard Feller)
Deepak Chopra, één van de honderd invloedrijkste personen van de twintigste eeuw, combineert moderne geneeskunde, Ayurveda, ideeën van de kwantumfysica en oude wijsheden tot een New Age -mix van holistische gedachten en praktijken. Het lijkt interessant, maar wie Gods Woord kent, zal de uitspraken van Chopra direct doorzien als wollige luchtfietserij.
- Deepak Chopra (deel 2) - Doug Ecklund (vertaald door Gerard Feller)
In dit artikel wordt in het licht van Gods Woord de occulte filosofie van Chopra, dat raakvlakken heeft met magie en hekserij, ontmaskerd als zeer misleidend. Alleen door het Woord van God kunnen we God in waarheid kennen.
- De moderne tijd is verleden tijd - ds. Arie van der Veer
Een al wat ouder artikel van de hand van ds. Van der Veer over het postmodernisme. Toch is de inhoud nog relevant, want sinds dit artikel geschreven werd in 1999 heeft het postmoderne denken pas echt een vlucht genomen tot in de extremiteiten van vandaag de dag.
- De leer van de zielenslaap getoetst aan het Nieuwe Testament - Jildert de Boer
In dit artikel denkt br. Jildert de Boer na over de Bijbelse papieren voor het idee van de zielenslaap: dat de ziel na de dood slaapt tot de jongste dag en er dus een pauze of breuk is na het sterven in het eeuwige leven van een gelovige. Vooral op basis van het Nieuwe Testament wringt deze opvatting met de Bijbelse leer. Helder en compleet wordt dit door br. De Boer uiteengezet.
- Is er iets mis met Kerst? - Piet Guijt
Een keer in de zoveel tijd ontstaat er ophef over het vieren van het Kerstfeest door christenen. Piet Guijt gaat hierop in en behandelt voors en tegens. Hij komt tot de conclusie dat Kerst vieren, ondanks de gebreken, best mogelijk is en ook kansen biedt.
- De schone schijn van het universeel soefisme - Piet Guijt
Alle wegen leiden naar Rome, zo is een steeds weer terugkerende gedachte in onze moderne samenleving als het gaat over religie. Of je nou christen bent, moslim, hindoestaans of iemand die zijn eigen spiritualiteit maakt, allemaal zoeken we naar hetzelfde goddelijke. Een filosofische stroming die dit ook propageert is het soefisme. Let wel, dit is niet het soefisme van de mystieke islam. Maar is dat ook zo? We gaan erop in!
- Intelligent buitenaards leven - de ondergang van het christendom? - Guillermo Gonzalez (vertaald door Piet Guijt)
Er wordt wel eens gezegd dat de ontdekking van intelligent buitenaards leven de ondergang van het christendom zou betekenen. In dit artikel denkt dr. Gonzalez over deze stelling na. Hij concludeert dat intelligent buitenaards leven onwaarschijnlijk is. Maar zelfs als er wel intelligent buitenaards leven wordt gevonden, dan hoeft dat niet de ondergang van het christendom te betekenen. Lees in dit artikel waarom.
- De 'Children of God' (of wat kunnen jeugdkerken leren van deze beweging?) - Willem Jan Pijnacker Hordijk
De 'Children of God' waren een beweging die voortkwam uit zending onder hippies (uit de Jesus People). Wat mooi begon ontspoorde echter al snel en kreeg enge sektarische trekken. Br. Willem Jan Pijnacker Hordijk vraagt zich af of de jeugdkerken van vandaag de dag nog iets van deze historische beweging kunnen leren?
- Christenen en het milieu - David Story
Een interessant artikel over een onderwerp waar je in Bijbelgetrouw Nederland vaak niet veel over hoort: het milieu en hoe we omgaan met de natuur die God gemaakt heeft. Kunnen wij als christenen een rol spelen binnen het activisme voor het milieu of niet?
- Sportverbazing - Willem Jan Pijnacker Hordijk
Dit artikel bevraagt onze verhouding tot sport, voor velen vandaag een vorm van (pseudo-) religie. Hoe kunnen wij daar als christenen mee omgaan?
- Bruno Gröning werkt zelfs postuum - Willem Jan Pijnacker Hordijk
Bruno Gröning was een in zijn tijd zeer bekende genezer en heler in ons buurland. In dit artikel wordt zijn leer, werkwijze en filosofie bekeken. Is het een christelijke, een onchristelijke of misschien wel een anti-christelijke weg die hij ons wijst?
- Bezinning, de boodschap van Corona - Hans Frinsel
Een kort maar vlijmscherp artikel waarin br. Frinsel ons wijst op de tekorten van onze tijd en de onzin die komt overwaaien uit de hyper-charismatische hoek van de VS en de zogenaamde profeten die daarbij horen. Lezenswaardig, ook al lijkt het heftigste van Corona achter ons te liggen.
- Jezus en Boeddha - twee heren of één? - Douglas Groothuis/Piet Guijt
In onze tijd worden Jezus en de Boeddha nog wel eens over één kam geschoren en samengenomen als geestelijke, spirituele leiders. Dat is echter niet terecht. Jezus en Boeddha zijn niet te vergelijken. Ze zijn verschillend in hun praktische leer, oorsprong en hun opvattingen over het hogere, de aarde en het wezen van de mens.
- Bahaïsme - een nieuwe toren van Babel? - Willem Jan Pijnacker Hordijk
Een artikel van br. Willem Jan Pijnacker Hordijk over een onbekende wereldreligie, het bahaïsme. Het is een religie die is voortgekomen uit de Sji'ietische islam. Hun leerstellingen zijn voor een groot deel best sympathiek. Toch kan een christen hier niet in meegaan. De plek van Jezus, de waarde van de Heilige Geest en de betekenis van de Drie-eenheid bijvoorbeeld zijn dusdanig anders dat het bahaïsme moet worden afgewezen.
- Tien gevaren van theïstische evolutie - Werner Gitt
In dit artikel worden een aantal valkuilen weergegeven van de zogenaamde theïstische evolutie. Ook worden er een aantal theologische vragen gesteld. De conclusie van de auteur is dat theïstische evolutie niet houdbaar is. Vind u dat ook? Oordeel zelf door het artikel te lezen.
- Van Adam naar Cyborg - drs. Robert Jan Bleeker
Dit is het verslag van een toespraak van drs. Robert Jan Bleeker gehouden op de studiedag van het KNP op 27 november 2010 te Kesteren. Sommige zaken zijn inmiddels gedateerd, maar de overall boodschap is nog steeds relevant.
- Aikido - Gerard Feller
Dit artikel gaat in op de achtergronden van verschillende oosterse vechtsporten in het algemeen en Aikido in het bijzonder. Het laat de verbondenheid zien met oosterse religies en religieus denken in vooral het Taoïsme.
- 15 stellingen over de wedergeboorte van de gemeente - Wolfgang Simons
Een prikkelend artikel dat tot nadenken stemt, met toestemming overgenomen uit 'Huizen die de wereld veranderen' (Gideon 2001). De schrijver gaat soms wat kort door de bocht (het zijn tenslotte stellingen), maar wat hij zegt is zeker de moeite waard om te overdenken.
- Walpurgisnacht belicht - Willem Jan Pijnacker Hordijk
Dit artikel bespreekt de (historische) achtergronden van dit occulte feest. Het legt linken met de seculiere geschiedenis en het doet een oproep om als kinderen van God met overtuiging en in de overwinning van onze Heer, geestelijk weerbaar te zijn en je hiertegen te stellen. Interessant om te lezen en je verder in te verdiepen.
- Een brief aan teenager heksen - dr. Robert A. Morey
Een hartstochtelijke brief aan de vooral jonge meisjes die zich aangetrokken voelen tot wicca en hekserij. Feilloos legt het de vinger op de zere plek: magie is krachteloos en mensen die zich eraan overgeven losers.
- De Hare Krishna sekte - Els Nannen
Een kort artikel wat feilloos blootlegt hoe onchristelijk de Hare Krishna sekte is en hoe hun daden afkeuring verdienen.
- L.S.D. per computer (over virtual reality en cyberspace) - Gerard Feller
Dit is een ouder artikel wat voor het eerst gepubliceerd werd in 1990. Zoals dat gaat met technische onderwerpen is het op dit vlak dan ook in zekere mate gedateerd. Toch kunt u het artikel hier nog wel lezen, omdat er een aantal theologische en filosofische waarheden worden beschreven die nog net zo relevant zijn nu in onze tijd als dertig jaar geleden (misschien nog wel relevanter dan in de jaren '90 van de vorige eeuw zelfs). Een lezenswaardig artikel dus.
- Bijna Dood Ervaringen (BDE's) - deel 1 - prof. dr. Elisabeth L. Hillstrom
Het eerste deel van een tweeluik rondom Bijna Dood Ervaringen (BDE's), waarbij iemand ervaart in het hiernamaals te zijn geweest. Hoe moeten we dit beoordelen? Is dit een zuiver lichamelijk proces dat zich in het brein afspeelt en wetenschappelijk onderzocht kan worden, of is er meer aan de hand.
- Bijna Dood Ervaringen (BDE's) - deel 2 - J. Isamu Yamamoto
Het tweede deel van een verkenning van het fenomeen van de Bijna Dood Ervaring (BDE). Er wordt nader ingegaan op de spirituele, psychologische en fysieke aspecten van een BDE en de theologische vraag naar de inhoudelijke betekenis van BDE's.
- Fantasie en sprookjes - R.H. Matzken
Een paar inzichten om over na te denken over de achtergrond en oorsprong van sprookjes en fantasie-werelden door drs. R.H. Matzken.
- Spiritisme - Els Nannen
Een bondig artikel waarin helder en duidelijk wordt aangetoond wat spiritisme is en waarom het niet deugd. Een christen zij gewaarschuwd.
- Waarzeggerij - Els Nannen
Een kort, maar inhoudelijk belangrijk artikel over waarzeggerij. Op basis van Gods Woord laat dit artikel duidelijk zien: waarzeggerij kan in veel verschillende gedaantes voorkomen... het is nooit meer 'leugen-zeggerij'!
- Reïncarnatie - Douglas Groothuis
Een bondig, maar zeer to the point artikel over waarom het idee van reïncarnatie niet verenigbaar is met de christelijke en Bijbelse levensovertuiging van wedergeboorte en verlossing door genade alleen.
- Ultrabedelingenleer - drs. F.S.L. Koopmans
Een stevige verhandeling over de excessen rondom het denken in bedelingen. Terecht onderscheid Koopmans dat het denken in bedelingen niet vreemd is aan de kerk en gelovigen, maar dat dit altijd slechts 'zwak' theologisch is ingevuld. Als men verder gaat ontspoort het in onbijbelse exegese en een te sterke opsplitsing van het heerlijk evangelie. Deze ultrabedelingenleer past daarom niet bij een bijbelgetrouwe wandel met God.
- Toverij of gaven van de Heilige Geest? - Gerard Feller
Br. Feller denkt na over het onderscheid tussen geestelijke gaven gegeven van en door de Heilige Geest en het uitoefenen van krachten door toverij.
- Duisternis & licht - J.C. Graaff
In de wereld van alternatieve geneeswijzen is veel duisternis, maar Jezus biedt de weg naar ware vrijheid, verlichting en verlossing. Hij is de Weg, de Waarheid en het Leven. Tegenover de duisternis van het alternatieve pad, zet J.C. Graaff het Licht van de Wereld voor alle mensen.
- Zoektocht door de paranormale wereld - Martie Dieperink
Een kort fragment uit een boek van Martie Dieperink (met toestemming overgenomen, maar niet meer verkrijgbaar) dat ons overduidelijk laat zien: het paranormale en de christelijke wereld overlappen niet. Er is een onoverbrugbare kloof. Martie Dieperink schrijft vanuit ervaring. Ze studeerde theologie en raakte verzeild in oosterse religies en New Age.
- God in ons brein? - dr. Angus Menuge (vertaald door Piet Guijt)
Een stevig en inhoudelijk doorwrocht artikel over de moderne misvatting dat religie een product is van ons brein dat ons diende in onze evolutionistische opgang. Dr. Angus Menuge laat feilloos zien waar deze redenering met zijn argumentatie stokt en niet houdbaar is.
- Kabbala - Piet Guijt
Overzicht van de leer van de Kaballa, een Joodse mystieke stroming. Kabbala heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad op westerse mensen, ook christenen. Toch is het niet zo onschuldig als het lijkt.
- Technosjamanisme - digitale goden in cyberspace - prof. dr. Douglas Groothuizen
Een artikel over een relatief nieuw en obscure variant van een oude gedachte: het technosjamanisme. Het is een moderne versie van oude heidense gedachten en new age, teruggaand op de hippie-cultuur. Een weging door prof. dr. Groothuizen van deze visie ten opzichte van het Woord van God.
- Mormonisme - Piet Guijt
Een uitgebreid overzicht van het Mormonisme, een Amerikaanse religie die soms beweert christelijk te zijn, maar dat in de verste verte niet is. Piet Guijt laat zien hoe deze godsdienst Jezus en zijn evangelie verloochent.
- Spiritisme - de geestenbezweerster van Endor - Willem Jan Pijnacker Hordijk
Een artikel met veel Bijbelstudie-elementen over het verhaal van Saul bij de geestenbezweerster van Endor uit 1 Sam. 28. Het stelt de vraag naar wat hier gebeurt en wat dit leert over de kwalijke praktijk van het Spiritisme?